Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Motion till Kyrkomötet
2005:52
av Bertil Olsson och Karl-Gunnar Svensson
Lördagens och söndagens aftonböner i En liten bönbok

Kyrkomötet

Mot 2005:52

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att den nytestamentliga lovsången i lördagens och söndagens aftonböner i En liten bönbok skall vara Marias lovsång.

Motivering

Det är bra att morgon- och aftonbönerna i den nya En liten bönbok ger en ingång i den klassiska tidebönstraditionen och en möjlighet för många som är ovana vid den traditionen att växa in i den.

Självklart är det så att En liten bönbok är tänkt huvudsakligen som en hjälp i den enskilda andakten eller i husandakten. Men med den utformningen som just morgon- och aftonbönerna har fått kommer de att bli till stor hjälp i många lekmannaledda gudstjänster, som ju blir allt vanligare i vår kyrka. Många av dessa lekmannaledda gudstjänsterna utgörs av lördagens helgmålsbön eller en enkel gudstjänst söndag eftermiddag/kväll i en församling vars huvudgudstjänst sammanlysts till en annan församling. För att leda in i tidebönstraditionen bör dessa gudstjänster mer anknyta till vespern än till completoriet. Att vid vespertid läsa/sjunga Symeons lovsång kan kännas ”lite tidigt på kvällen”. Symeons lovsång kan med fördel istället placeras i måndagens och onsdagens aftonböner, som enligt förslaget har Marias lovsång. När aftonbönerna på vardagskvällarna beds gemensamt i församlingen är det ju oftast som avslutning på någon programverksamhet, och därmed senare på kvällen än helgmålsbönen och söndagskvällens aftonbön

Lammhult och Träslövsläge den 21 juli 2005

Bertil Olsson Karl-Gunnar Svensson

Previous PageAlla motionerNext Page